March 10, 2010

Kitsejuustu- kõrvitsa püree


Ühel külmal veebruariõhtul kutsus restoran Dominic oma võlvide alla veininautijaid, et jagada maitsenaudinguid. Pearõhk oli Chateau Kirwani Margaux erinevate aastakäikude veinidel. Õhtusöögi seadis veinidega koos helisema restorani peakokk Allar Oeselg. Mõnulesin minagi sel kargel õhtul õdusas interjööris klaverihelide saatel ja küünlaleegi hubasuses ning lasin maitsemeeli hellitada.
Pärast tervitusjooki, milleks oli Bordeaux Blanc serveeriti eelroa juurde nautimiseks kaks erinevat veini. 1999 ja 2004 aastakäik. Esimest rooga oodates veinidega tutvust tehes lummas mind 1999 aastakäik oma aroomi ja rikkaliku ning kauakestva järelmaitsega. Siin tomineeris Cabernet Franc mari.
Eelroaga koos proovides sobitus paremini 2004 aasta nektar, milles oli ülekaalus Cabernet Sauvignon. Veini juurde pakuti pardifilee rohelise salati, balsami äädika, sibula-parmesanipiruka ja mustsõstra leemega. Toit oli kaunis klassika. Maitsed kenasti paigas ja kaunis silmadegagi söömiseks.
Pearoaks serveeriti lamba karee ja filee ürdi-risotoga, kitsejuustu-kõrvitsa püree grillitud köögiviljadega Bordeaux kastmega. Seekord maitsmiseks jällegi kaks veini 2000 aastakäik ja 2003. Nendes kahes veinis minu jaoks nii suurt erinevust välja ei tulnud, elegantselt mahlaselt ja nüansirikkalt mõjusid mõlemad. Küll aga pälvis minu sügava poolehoiu ja jäi kauaks meede kitsejuustu-kõrvitsa püree.
Magusroaks oli peakokk jäänud klassikalisse rütmi nagu väärikatele veinidele kohane. Siiski lisandus ka pisike väljakutse. Virsiku kreembrülee oli kaaslaseks saanud sinihallitusjuustu jäätise. Kooslus oli põnevalt intrigeeriv ja maitsed täiendasid teineteist, mis peamine: jäi meelde, ega jätnud proovijaid ükskõikseks.
Kitsejuustu-kõrvitsa püree mõte mind maha ei jätnudki, enne, kui pidin ka sellega kätt proovima. Tundub nii lihtne ju, kuid kas õnnestub samalaadset maitset saada?
Tühjagi! Jooksin ikka mitmel korral uue kõrvitsa järel, et taaskord otsast alata. Püree jaoks vees kõrvitsat keeta ei tasu ja ahjus röstimisel peab ka valvas olema. Tulemus, millega rahule jäin sündis nii.

500 g kõrvitsat
100 g sulatatud kitsejuustu
soola, pipart
muskaatpähklit
veidi kurkumit

Röstisin u 2 cm laiuseid kõrvitsasektoreid(koos koorega) 20 min ahjus. Eemaldasin pehme viljaliha koorest, segasin juurde kitsejuustu ning suristasin kergelt sauseguriga ühtlaseks. Maitsestasin.

No comments:

Post a Comment