September 4, 2012

Münditort




See tort läheb kirja jälle ema-tütre ühistööna. Hanna innustus siinsest kaunist siiruviirulisest. Asusime siis koos asja kallale ja mina muidugi tahtsin lihtsustada ning minna veidi teist rada, kui seal kirjas. Paraku kannatas seetõttu tordi välimus ja siiruviiruline meil ta välja ei tulnud. Toiduvärvi asemel proovisin ka hoopis spinatipulbriga värvi lisada. Surasin seda ikka päris ohtralt, aga ilusta leherohelist ikka kätte ei saanud. Hanna pelgas, et nüüd  tuleb  me kook spinatimaitseline ja midagi hullemat, kui spinat tema meelest eriti olla ei saagi:) Mündid ise kahjuks värvi hästi välja ei anna, kuigi kasutasin erinevaid sorte ja värskemast värskemat kraami otse peenralt. Proovisin mündipasta teha vedelama lootuses, et ehk siis annab värvi paremini välja, aga tuhkagi. See hoopis maksis valusalt kätte. Jättis meid triipudest ilma ja täidis valgus ebamääraselt segamini. Hanna oli  õnnetu. Tahtis tordi üldse maha kanda ja pilti ei lubanud teha. Ma muidugi salaja ikka tegin:) 
 Mis aga tõsiselt üllatas, oli maitse. No tühja sest siiruviirulisest väljanägemisest. Aeglaselt madalal temperatuuril ja veevannis küpseb juustukook ikka eriti mõnusalt kreemiseks. Mündi ja tumeda šokolaadi niigi teada  sobivus garanteerib luksusliku  maitse. Värske mündi maitset aitab intensiivistada mündiekstrakt, mida leiab Piprapoest. Igati  väärt  retsept kirjapanemiseks ja eks järgmisel katsel saab siis ka triibutamist harjutada.




1 pakk šokolaadi küpsiseid (Selga)
50 g võid
50 g riivitud tumedat šokolaadi

suur peotäis värskeid mündilehti
2 spl koort (35%)
2 spl spinatipulbrit 

800 g toorjuustu (toatemperatuuril)
150 g suhkrut
250 g hapukoort
2 tl mündiekstrakti
3 muna või 6 munakollast
2 tl viskit

250 g hapukoort
2 spl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut



Purusta köögikombainis küpsised peeneks. Lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. Sega juurde riivitud šokolaad. Kata  24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja suru küpsisepuru vormi põhja. Pane vorm külmkappi.

Pane mündilehed koos  vedela koorega köögikombaini ja töötle pastaks, lisa spinatipulber.( Või toiduvärv, kui soovid värvilist)

Sega toasoe toorjuust suhkruga. Mikserda hoolikalt. Lisa hapukoor ja ükshaaval munad. Iga muna järel hoolikalt mikserdades.Lisa mündiekstrakt ja viski.

Jaga toorjuustukreem kahte kaussi. Lisa mündipasta ühele osale kreemist. Kalla küpsisepõhjale kõigepealt veidi valget kreemi ja selle peale natuke rohelist. Jätka kreemi kallamist vaheldumisi, portsjone iga ringiga vähendades. Vaata siit

Mässi koogivorm fooliumisse, nii, et põhi oleks kaitstud ja foolium pealt avatud. Aseta vorm suuremasse ahjuvormi. Täida teine vorm SOOJA veega ja küpseta 150 kraadises ahjus umbes 1,5 tundi. Kook on valmis kui  see on keskelt tahenenud, kuid võbiseb veidi. Võta vorm ahjust ja lase veevannis jahtuda 15 minutit. Eemalda foolium.

Sega hapukoor vanilliekstrakti ja suhkruga ja vala ettevaatlikult koogile. Küpseta ahjus veel 10 minutit. Lase koogil vormis täielikult jahtuda. Parim on üleöö külmkapis jahtunud kook.



1 comment: