September 26, 2012

Suvikõrvits ja kinoa




Suvikõrvits on lollikindel taim. Algaja aedniku unistus. Paned ta peenrasse maitsvate õite pärast, et end suveõhtutel toskaanaliku idülliga premeerida. Tema on aga nii lahke, et kingib sulle veel kilode viisi vilju pealekauba. Nii, kui veidikeseks valvsuse kaotad poeb mõni pisike rullkõrvitsapoju lehtede vahele peitu ja annab endast märku alles siis, kui on sirgunud hiiglasemõõtu kabatšokiks. Ja köögis on pada ning pann ilmast ilma valvel. Rohelised viljad poetavad end igal võimalusel toidu sisse. (Pooled, mis istutatud said, pidid küll kollased olema, kuid kasvasid kõik roheliseks.) Poevad kotletitainasse, peidavad end kartulirösti vahele, hommikul on riivitud tsukiini kuhi juba siuhti omletiga sõpruse sobitanud. Seente ja juustuga täidetud laevukestest, moosist ja kookidest, mis kõik suvikõrvitsa mahlakusest nõretavad, rääkimata. Ja siis kaotab su pere kannatuse ning tõstab hädakisa. Millal see suvikõrvitsa-terror lõpeb. Peretütar lubas isiklikult kõik kõrvitsad kokku korjata ja turul maha müüa. Abikaasa teeb kah virilat nägu ja pereemal ei jäägi muud üle, kui paaniliselt lahendust otsida ning ajakirjades tuulata, et päästa oma viimased võsukesed. Käes! Kinoa. Idee sain kätte soomlaste Maku ajakirjast.
Seekord läks õnneks, peitsin suvikõrvitsarattad krõbedaks praetud kinoa paneeringusse ja turulkäik jäi katki. Pere rahunes ja teatas, et nii juba läheb. Ise pugisin enne pildistamist kõhu täis, pildi jaoks tegin uued ja sõin jälle. Ilmselt söön veel ja veel.




1  suvikõrvits (sobib ka jämedam)
200 g kinoad
2 muna
3-4 spl jahu
soola
sidrunimahla
2 küüslauguküünt
soola
õli praadimiseks



Lõika suvikõrvits ratasteks. Pigista peale sidrunimahla, raputa soola ja pressi küüslauguküüned. Tilguta peale veel tiba oliiviõli, sega kogu kupatus läbi ja lase maitsetel vähemalt  pool tundi sisse imbuda.

 Loputa kinoa seemned voolava vee all sõelal. Pane kinoa soolaga maitsestatud vette keema. Keeda kuni teravili on pehme ja kurna ning loputa jaheda veega.

 Löö munad kausis lahti. Pane jahu ja kinoa eraldi kaussidesse. Jahu juurde sega ka veidi soola. Kasta suvikõrvitsarattaid esmalt jahusse, siis munasse ning seejärel suru kinoa külge. 
Küpseta keskmisel kuumusel, kuni paneering muutub kuldseks ja krõbedaks. Serveeri tomatisalatiga või liharoa lisandina.











2 comments:

  1. kinoa mulle tõeliselt maitseb ja nii veel ei olegi proovinud seda teha - väga ahvatlev igal juhul! olen küll varemgi seda mõelnud, aga seda lugu lugedes on kohe eriti kahju, et ma ise su pere liige ei ole! mul kahjuks ei ole kunagi suvikõrvitsaid veel kodus nii palju olnud, et mees nurisema hakkaks, niiet palun edaspidi üleliigsed suvikõrvitsavarud kalamajas realiseerida! :):):)

    ReplyDelete
  2. Silja, nagu kokku lepitud sai panen sulle toa valmis ja mees ja kass võta pealegi kaasa:))

    ReplyDelete