March 14, 2013

Kiluvürts ja ülemarineeritud kilud




Minu poevõrku jäi kaunis saak värsket kilu.  Sel hetkel polnud mul kilu soolamisest õrna aimugi, aga  loomulikult tahtsin  ma proovida. 
Need kalapojad olid nii ahvatlevad, mustvalgel seisis sildil kirjas, et on värske kilu.  Ostusoov oli selge murdosa sekundi jooksul. Ei hakanud  tuvastama ja pead murdma, kas on ikka õige kilu või hoopis tema suurem vend räim. No heeringas see päris kindlasti polnud. Teadja mees Korzets pajatab, et kilul ja räimel on kõige lihtsam vahet teha näpuga katsudes. Räime kõhualune on sile, kilul jälle kare.


Vürtsikilude soolamises pole midagi keerulist. Nagu kala soolamisel ikka, puistad aga vajaliku peotäie vürtse kalade sekka ja seal nad siis  kuivmarinaadis maitset koguvad ja seistes aina paremaks muutuvad. Vedelik tekib aja jooksul soola mõjul. Nojah, kogused ja peotäie suurused on kõigil erinevad, aga sealt see maitsenüanss tulebki. Täpset spikrit anda on raske, eks ta selline tunde ja katsetamise asi ole. Kõige raskem osa on see kannatlik ootamine, millal maitsta saab. Paar päevakest peakas siiski ootama esimese ampsuga, aga mida aeg edasi seda paremaks kalakesed muutuvad. Kahjuks seda kõige magusamat ampsu vist ei jõuagi ära  oodata, enne saab kauss tühjaks. 

Poes on saadaval ka SM valikus kiluvürts (koosneb: must pipar, koriander, muskaatpähkel, ingver, nelk, kaneel, kardemon ja rosmariin), kuid mulle tundus see tee liiga lihtne. Tuhnisin enda maitseainete riiulis ja valisin kalade jaoks olemasolevast valikust välja järgmised: 



Kiluvürts 

rohelist pipart
rose pipart
musta pipart
valget pipart
vürtsi
nelki
kaneeli
kardemoni
koriandrit
muskaatpähklit
ingverit
loorberit

meresoola 
sutsuke suhkrut


Vürtsid  uhmerda peeneks. Sega juurde sool ja suhkur. Siis  veereta kalakesi segus. Lõpuks lao kõik kenasti ritta,  ülejäänud vürtsipuru  sura vahele ja pane midagi toekamat külmkapist vajutuseks.


Muidugi on kilu kõige parem serveerida  lihtsalt niisama mustal rukkileival. Härra Korzetsi soovituste juurde tagasi tulles meenus mulle kena õhtupoolik möödunud suvest. Vastavatud Lennusadama kohvikus “Maru” jagas kirglik kala- ja toidumees Korzets koos oma pojaga kalavalmistamise nippe. Soovitusi oli nii- ja naasuguseid, kuid üks lihne nipp jäi  kummitama. Sorisin veidi oma märkmetes ja kaevasin välja. Ülemarineeritud kilud. Sõnaka härra variant oli porru ja punase sibulaga. Mina asendasin need kapis leiduvat kasutades murulagu ja küüslauguga. Sai šarmikas:) Loomulikult sobib tuunida ka neid ilusaid pildiga karbis kalakesi.

  Ülemarineeritud kilud 

100 g vürtsikilu
murulauku
tilli
1 küüslauguküüs
1 sl kappareid
1 tl sinepit
1 tl sidruni mahla
2 sl oliiviõli

Haki maitseroheline ja küüslauk. Purusta kapparid noaga. Sega juurde sinep, sidrunimahl ja oliiviõli. Tõsta kilud marinaaadi ja lase pisut maitset koguda. Serveeri rukkileival.





2 comments:

  1. super-ilusad pildid, Piret! ja muidugi kilu ise on ka üliahvatlev - eriti põnev on see ülemarineerimine! tõesti! ma ei ole üldse kilufänn, aga ajasid mul sellise isu peale, et paluks või endale kulleriga neid siia saata:)

    ReplyDelete
  2. Tänud Silja! Paneks Sulle suutäie soolast teele, aga said kahjuks juba otsa:)

    ReplyDelete