February 21, 2014

Ungari guljašš


Põdraliha on guljašši jaoks loodud. Kas Ungari guljašš on pigem supp või hautis, selle ümber käivad vaidlused. Vaidlevadi ikka need, kes täpselt ei tea. Meie siin kipume arvama, et see on midagi vahepealset või siis korraga mõlemat. Ühes on aga kõik retseptid ühel meelel, et tibagi jahu ei ole lubatud kastme paksendamiseks kasutada. Kaste peab hauduma tasasel tulel nii kaua, kui on muutunud paksuks ja tummiseks. Samas peab vedelikku ohtralt säilima. Enamasti võtab see aega paar tunnikest ja südamerahuga võib roas kasutada looma vintskemaid tükke. Lisaks põdralihale sobib veel veiseliha ja lammastki mainitakse paljudes retseptides. Ungari mekk tuleb hautissse aga paprikast. Isegi punased paprikakaunad ise pole ilmtingimata alati koostisainete nimekirjas sees, küll aga paprikapulber. Mulle meeldib selle suitsutatud variant hullupööra ja suitsumaitse kinnitamiseks lisasin veel lörtsu suitsust viskit salaja, kaasa varudest. Alkoholi pole tavaliselt ka paljudes guljašši retseptides mainitud, kuid minu meelest teeb see sorts maitse sügavamaks ja toidu vastupandamatuks. 

Aga jah, see, mis mul välja tuli on kirjade järgi rohkem supi poole kaldu, sest hautises ei kasutata kartuleid, vaid seda pakutakse hoopis nuudlitega ja köömned need on ka pigem supi koostisosa. Peab tõdema, et see minu variant on paras puder ja kapsad tõelise Ungari guljašši teemadel, aga igatahes maitsev ta sai.


  Guljašš
100 g peekonit
2 sibulat
1 kg põdraliha või veiseliha
3 sl suitsutatud paprikapulbrit
4 küüslauguküünt
1 l vett või puljongit
2 porgandit
4-5 kartulit
3 punast paprikat
2 tl köömneid
1/2 tl cayenne’i pipart
1 sl punase veini äädikat
40 ml viskit
soola
siledalehelist peterselli

Haki peekon kuubikuteks ja pane pannile. Lõika liha parajateks tükkideks ja pruunista koos peekoniga. Lisa paprikapulber, cayenne’i pipar ja kuumuta veel veidi. Haki sibul ja küüslauk. Lisa liha juurde ja pruunista veidi. Pane liha koos sibula ja küüslauguga paksupõhjalisse potti ja lisa vett või puljongit nii, et liha oleks kaetud. Purusta köömned uhmris, kuumuta veidi pannil ja lisa potti. Lase tasasel tulel paar tundi haududa, jälgi, et vedelikku oleks piisavalt, kui vaja lisa juurde. 
Kui liha on enam vähem küps lisa sektoriteks tükeldatud kartulid ja paprika.

Hauta, kuni juurvili on pehme. Maitsesta äädika ja viskiga, vajadusel lisa soola. Lase veel pisut haududa. Serveerimisel puista lahke käega  peale hakitud peterselli.



No comments:

Post a Comment