June 6, 2014

Laksa



Laksa  on väga levinud just Kagu-Aasias, Singapuris, Indonesias ja Malaisias.  Kas laksa on supp või kaste, see tekitab alati segadust. Aga õigupoolest pole sel mingisugust tähtsust, tähis on hoopis see, et laksa valmib loetud minutitega, maitseb jumalik ja on üks ülimalt tervislik kõhutäis. Laksa koostisesse kuulub ka üsna pirakas ports nuudleid ja selle peale hakkavad kõik moodsad inimesed, kes süsivesikutest kauge kaarega mööda vaatavad nina krimpsutama, aga pole üldse tarvis, sest leidub ka madala süsivesikute sisaldusega nuudleid.  Shirataki nuudlid ehk konnyaku nuudlid just sellised ongi. Umami rikkalikus valikus on sellised olemas. Peaaegu 0-kalorsusega läbipaistvad želatiinjad nuudlid on tehtud jamsist, mida traditsiooniliselt kasutatakse Jaapani köögis. Neil nuudlitel endal maitse peaaegu puudub, seega sobivad nad kokku mistahes teiste ainetega ja paljude vürtsidega. Nuudleid pole vaja kaua keeta, piisab paarist minutist, aga mina valasin neile lihtsalt kuuma vedelikku peale ja sellest täiesti piisas. Sellest kiirest laksast on saanud mu lemmik-lõuna, kui ootamatult nälg näpistama kipub. Mõttest söögi valmimiseni kulub vaevalt veerand tundi. Natuke on veel sügavkülmas kõrvitsapüreed kah järel, seega mõned laksad saab veel. Kellel aga kõrvitsad söödud ei pea uute kasvamist pikisilmi ootama. Laksa lubab end valmistad tuhandel eri viisil, ole lihtsalt loominguline. 

                          Kõrvitsalaksa Shirataki nuudlitega
1 sl õli
2 sl Korea tšillipastat
500 ml kanapuljongit
400 ml kookospiima
2 sl kalakastet
500 g kõrvitsapüreed
400 g brokolit

rohelist sibulat
värsket koriandrit
1 punan tšillikaun
200 g Shirataki nuudleid

Kuumuta poti põhjas õli ja lisa tšillipasta. Sega  tasasel kuumusel pastat mõned minutid. Lisa kalakaste, puljong ja kookospiim. Lase keema tõusta ja alanda kuumust. Lisa kõrvitsapüree (külmutatud püreed pole vaja üles sulatada). Keeda umbes 5-10 minutit. 
Pese brokoli ja jaga õisikuteks. Pane brokoliõisikud vedeliku sisse ja keeda 1-2 minutit. Võta pott tulelt.
Haki tšilli ja maitseroheline peeneks. Loputa nuudlid külma vee all sõelal. Pane  kausi põhja nuudlid, vala peale kuum vedelik ja puista ohtralt maitserohelist ning oma taluvuse piires värsket tšillit. Lase paar minutit seista ja asu isukalt roa kallale.

Nuudlid ja Korea tšillipasta saatis katsetamiseks Umami Juta, tänud talle, mulle meeldis:)


No comments:

Post a Comment